אפשר להקביל את הידע האיורוודי לים רחב ידיים, שאין לו סוף. לא רק מההיבט הצר של ספרות וכתבים איורוודיים אלא גם מההיבט של תרגול, טיפול, הבנה, הטמעה.
12 שנה אחרי שהתחלתי בלימודי האיורוודה ועדיין זה מרגיש לי כאילו גמעתי רק כפית מ"סם החיים" הזה.
אני זוכרת את הפעם הראשונה שנתקלתי במושג הזה. זה היה במהלך טיול לנפאל והודו ב 1999. שיטוט אקראי באחד מהרחובות של פוקרה, הוביל אותי לסדנת איורוודה שארכה 3 ימים. מיד הרגשתי שמדובר בסיפור אהבה. פתאום הבנתי למה בסתיו ובחורף אני לא מסוגלת לאכול סלטים קרים ומשתוקקת רק למזון מבושל. למה אני תלמידה נצחית שאוהבת ללמוד ולחקור כל הזמן. למה קשה לי עם שגרה ואני חייבת גיוון. למה יש לי תיאבון חזק אפילו ב 5 לפנות בוקר. למה קשה לי לדחות סיפוקים. למה אני סובלת מאד בקור ועוד יותר כשמזג האויר חם ועוד.
המונח "איורוודה" מקורו בסנסקריט ופירושו "ידע החיים" (איור/איוש =חיים, וודה = ידע, מדע).
מהם אותם חיים? בצ'אראקה סמהיטה (אחד מהכתבים האיורוודים העתיקים בעולם) נכתב כי "החיים הם שילוב של גוף, חושים, מיינד ורוח". לכן לא ניתן להתייחס למונח "בריאות" רק מההיבט הפיסי, אלא גם מההיבט של בהירות מחשבתית, שליטה על חושים ואושרה של הרוח.
אלפי שנים לפני שהרפואה המודרנית סיפקה עדויות מדעיות על הקשר בין גוף לנפש, הנחילו הרישים (חכמי הודו) לעולם את רפואת האיורוודה, המתבססת על ההנחה שבני האדם כיצורים חיים, כפופים לאותם חוקי טבע וריתמוס, לפיהם מתנהל העולם ונתונים להשפעתם, ומהווה את אחת משיטות הרפואה המסורתית המצליחות בעולם.
מהן מטרות האיורוודה?
ניתן לומר שלאיורוודה שתי מטרות מרכזיות:
1. לשמר את בריאותם של הבריאים - כלומר, מניעת מחלות כדי להבטיח את המשכיותם של הדורות הבאים.
2. לסייע בריפוי מחלות.
כיצד? באמצעות הנחיות ספציפיות לשמירה על תזונה ואורח חיים, המעודדים בריאות וחיוניות. האיורוודה מפרטת לנו בפרטי פרטים את שגרת היום שלנו (בהתאם לגיל, שעות היממה, עונות השנה וכו'), אילו מזונות, הרגלים מרפא תומכים בחוסננו ואילו עשויים להביא ליציאה מאיזון. ושמה לה למטרה להסדיר את חוסר האיזון בגוף, כדי למנוע היווצרותם של אי סדרים ומחלות ולסייע בהאטת תהליך ההזדקנות. בנוסף, משתמשת תורה עתיקת יומין זו בטכניקות טיפול שונות הכוללות בין היתר: שימוש בצמחי מרפא, טכניקות להפחתת סטרס, טכניקות ניקוי מרעלים (PANCHA KARMA) וטיפולי מגע (עיסויים, שירודהרה, קאטי באסטי).
מהם היתרונות של האיורוודה?
1. התייחסות ספציפית ומתן טיפול אינדיבידואלי וייחודי לכל אדם, בהתאם לטבע המולד שלו, צרכיו ואורח חייו – על פי אבחון אישי מקיף. כך גם שני אנשים, אפילו אם יסבלו מאותה מחלה, לא יזכו לעולם לטיפול זהה ע"י הרופא האיורוודי, כיוון שהטיפול מתמקד באדם ולא במחלה!
2. האיורוודה שמה דגש על טיפול בשורש המחלה והסרת הגורם ואינה מתמקדת בהיבט הסימפטומטי בלבד.
3. האיורוודה נעזרת בכלים פשוטים וזמינים לכל אחד: תזונה, תבלינים מהמטבח הביתי, הנחיות לאורח חיים בריא וכד'. זאת לצד שימוש בצמחי מרפא וטיפולי מגע.
4. האיורוודה היא לא רק שיטת ריפוי כי אם פילוסופיה שלמה המקנה לנו כלים לחיים בהרמוניה עם העולם בו אנו חיים, כמו גם עם הסובבים אותנו (גם במישור החברתי והמוסרי) ומלמדת אותנו לחיות בהקשבה ומודעות לעצמנו ולטבע.
5. לאיורוודה ניסיון טיפולי מבוסס לאורך אלפי שנים, המתועד בספרות מקצועית ענפה ומגובה במחקרים מדעיים .
6. צמחי מרפא רבים בהם נעשה שימוש באיורוודה, זוכים בשנים האחרונות להכרה מטעם הממסד המדעי והאיכויות התרפויטיות שלהן זוכות לתימוכין במחקרים שונים ברחבי העולם.
מזמינה אתכם לגמוע עוד לגימה ממעמקי אוקיינוס הידע האיורוודי ומבטיחה לכם שגופכם ונפשכם ישיבו לכם כגמולכם בעבור מחווה זו.