איך זה להיות אשה שעובדת במרחב עבודה גברי? 

מטופלת שלי סיפרה לי השבוע : "כשאני מגיעה לעבודה שבה אני כמעט האשה היחידה במרחב, אני מרגישה שאני צריכה ללבוש בגדים שונים, שיטשטשו סממנים של נשיות". 

"למה לטשטש את הנשיות שלך?" תמהתי. "כדי להמנע מהערות סקסיסטיות?"

מתברר שגם. אבל לא רק. 

"אני לא רוצה שאנשים יחמיאו לי על המראה שלי ויתמקדו בו. אני רוצה שאנשים יתנו לי מחמאות ענייניות על העבודה שלי". ברגע שהשיח של הגברים במשרד הופך להיות על המראה שלה זה מקטין אותה. 

"כאשה בעולם גברי אני מרגישה שאני צריכה להוכיח את עצמי יותר". "לבוש נשי מדגיש יותר את היותי אשה וגם עשוי לחשוף אותי להטרדות מצד עמיתים בעבודה ולקוחות". 

זאת ועוד, לבוש "נשי" (שמלות, צבעים ססגוניים, הדפסים) מעניק לה תחושה שהיא עשויה להיחשב כפחות מקצועית, פחות אינטיליגנטית או לא אסרטיבית מספיק- תכונות שנחוצות בתחום ממנו מגיעה. לכן ההעדפה תהיה לבחירה בלבוש סולידי, רפרזנטטיבי, בגוונים של שחור, כחול ולבן. ואפילו הבחירה של הנעליים תהיה בזוג שנראה "גברי" יותר או "מחוספס" כהגדרתה (כמו מגף) ולא עקבים דקיקים. 

האמת שהופתעתי. מודה שמעולם לא נתתי על כך את הדעת. תמיד עבדתי במרחבים משותפים לנשים וגברים. אף פעם לא הייתי "האשה היחידה בחדר." 

אין עוררין על כך לבגדים שאנו לובשים יש השפעה עמוקה על האופן בו אנשים תופסים אותנו. 

במחקר אחד נתבקשו 109 איש שהגיעו מתחום השיווק והבנקאות לצפות בארבעה סרטונים של מועמדות שמתראיינות למשרת ניהול.  המועמדות בסרטונים לבשו תלבושות בדרגות שונות של "גבריות". 

 גזרה גברית כללה צלליות ישרות, קווים זוויתיים וצבעים כהים (כמו חליפה בגוון נייבי). וגזרה נשית יותר כללה שמלה נשית עם וקווים וצלליות מעוגלים, בגוונים בהירים (כמו בז'). 

המשיבים דירגו כל מועמדת לפי יכולות הניהול שלה כביכול על סמך התרשמותם. 

יכולות לנחש מה היו תוצאות המחקר? ככל שהלבוש היה גברי יותר, כך הסיכוי של המועמדת להתקבל לעבודה היה אף הוא גבוה יותר (בין אם המדרג היה גבר או אישה). נשים שהיו לבושות בלבוש בעל אופי גברי יותר נתפסו ככוחניות ואגרסיביות יותר וכן כבעלות יכולת מנהיגות טובה  - תכונות הנתפסות כחיוניות לתפקיד ולתחום. 

באיזה מרחב עבודה אתן נמצאות בדרך כלל? גברי? נשי? מעורב? ואיך הוא משפיע על בחירות הלבוש שלכן?